Afferden

Afferden ligt aan de rechter Maasoever en maakt al sinds 1823 deel uit van de Limburgse gemeente Bergen. Afferden heeft ongeveer 2.100 inwoners.

Kasteel Afferden

Aan het einde van de 13e of het begin van de 14e eeuw werd Kasteel Afferden gebouwd. In eerste instantie was dit een omgrachte boerderij die in het begin van de 15e eeuw door een volwaardig kasteel werd vervangen. Het kasteel bestond uit twee eilanden, waarbij op het grote eiland de hoofdburcht wellicht gestaan heeft en op het kleinere eiland zal dan de voorburcht hebben gestaan. Aan de zuidzijde van het complex leidde een dijk naar de ingang van de voorburcht. Er stond op de hoek van de voorburcht een toren die de poort naar de hoofdburcht bewaakte. Tegenwoordig zijn er bijna geen sporen van het kasteel meer in het landschap te zien die duiding geven wat de locatie was van het kasteel.

Wat is er te zien in Afferden?

De Sint-Cosmas en Damianuskerk uit 1957, met een 13e-eeuwse Romaanse toren.

Sint-Cosmas en Damianuskerk - Vakantie in Limburg

De Sint-Cosmas en Damianuskerk in Afferden

De plaatselijke korenmolen werd verwoest in 1945. De molen Nooit Gedacht is in 1958 gebouwd als vervanging van de oude molen.

Molen Nooit Gedacht in Afferden - Vakantie in Limburg

Molen Nooit Gedacht in Afferden

Kasteel Bleijenbeek. Ook dit is in de Tweede Wereldoorlog geheel verwoest. Het is tot op heden een ruïne.

Kasteel Bleijenbeek in Afferden - Vakantie in Limburg

Kasteel Bleijenbeek in Afferden

Natuur en landschap

Afferden ligt op de rechteroever van de Maas, op een hoogte van ongeveer 12 meter. Ten zuiden van Afferden stroomt de Eckeltse Beek uit in de Maas. Ten noordoosten van Afferden ligt een strook rivierduinen, onderdeel van het Nationaal Park De Maasduinen. Hier liggen de grote landgoederen Bergerbos en Bleijenbeek.


Dorpen en plaatsen in de buurt: Siebengewald, Heijen, Nieuw Bergen, Bergen, Sambeek, Vortum-Mullem