Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Rijksweg N278 Maastricht-Vaals
Margraten

T: 043 458 1208 (Superintendent Keith Stadler)

www.adoptiegraven-margraten.nl
www.akkersvanmargraten.nl/
www.abmc.gov

De begraafplaats ligt tussen de plaatsen Margraten en Cadier en Keer, aan de N278.

De Amerikaanse Begraafplaats Margraten, in het Engels: Netherlands American Cemetery and Memorial, is een Amerikaanse militaire begraafplaats en monument ter nagedachtenis aan de overleden Amerikaanse soldaten ten tijde van de strijd in Zuid-Limburg, het Ardennenoffensief en in het Roergebied, gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Elk jaar op de zondag voor Memorial Day (de laatste maandag in mei) worden de doden herdacht. In 2005 woonde president George W. Bush een grote plechtige bijeenkomst bij. Dit was het voor het eerst dat een Amerikaanse president de begraafplaats bezocht.

De toegangsweg leidt naar de trappen van het Ereplein. Voor de toren en het gedenkteken in brons, een rouwende moeder, ligt een vijver, waarin het gedenkteken zich spiegelt. In de toren, ruim 30 meter hoog en van veraf te zien, bevinden zich een kapel en een carillon. Het bezoekerscentrum ligt aan de rechterkant van het plein. Links bevindt zich een soort museumkapel met drie grote landkaarten, uitgebeiteld in travertijn, met beschrijvingen van de verrichtingen van het 1e Amerikaanse leger in de regio gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Op de muren aan weerszijden van het Ereplein, de Walls of the Missing, staan de namen van 1722 Amerikaanse vermisten die hun leven gaven. Namen van vermisten die later zijn teruggevonden en geïdentificeerd zijn voorzien van een rozet.

Amerikaanse Begraafplaats Margraten