‘De Achterkant van de bevrijding’ – Leven in de Selfkant 1944-1963 – Museum Pater Karel Kapel

6 oktober 2019 t/m 5 december 2019

Dit is de titel van onze nieuwe expositie in het museum van de Pater Karel Kapel. 75 jaar nadat Zuid-Limburg bevrijd werd, willen we u de ‘achterkant’ tonen van de overwonnenen. Hoe verging het hen?

Selfkant

Op het moment dat Sittard en omgeving werden bevrijd, begon bij de buren, de Duitsers, natuurlijk de bezetting. Voor de Selfkant brak een onzekere en deels zeer moeilijke tijd aan, van internering in concentratiekamp Vught met vele doden als gevolg tot uiteindelijk een annexatie door Nederland. Pas in 1963, bijna 25 jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog, eindigde voor hen die oorlog pas echt en werden ze weer onderdeel van Duitsland. In een kleine expositie wordt, 75 nadat wij bevrijd werden, de ‘achterkant’ getoond, die van de overwonnenen.

‘De Achterkant van de bevrijding’ – Leven in de Selfkant 1944-1963 - Museum Pater Karel Kapel - Vakantie in Limburg

Slachtoffers woonden aan beide zijden van de grens

Juist het museum van pater Karel is hiervoor een goede plek. Het feit dat het bedevaartsoord ‘aandacht’ als centraal thema toont in diverse facetten, door haar bijzondere kapel en mooie stiltetuin, het kruiswegpark en de beeldentuin rondom dit thema is een van de redenen.

Maar juist ook vanuit de Selfkant kwamen in de jaren vijftig en zestig veel mensen naar zijn kapel. En als we ín de kapel komen, zien we zelfs zaken die uit de Selfkant afkomstig zijn, zoals de communiebank én het kenmerkende smalle beeld van pater Karel in de kapel zelf, van kunstenaar Preuss uit Wehr. Daarom is zeker ook in de komende maanden de kapel een bezoekje waard. Want slachtoffers woonden aan beide zijden van de grens, zeker óók in de Selfkant.

Opening van de expositie

De opening vindt plaats op zondag 6 oktober om 16.00 uur met een korte bijeenkomst in het museum. U bereikt het via de tuin van het bedevaartsoord, dat is gelegen op de kruising Pater Karelweg en P.C. Houbenstraat in Munstergeleen. We zijn blij dat we burgemeester Herbert Corsten van de Gemeinde Selfkant bereid hebben gevonden de opening te verrichten. We heten u van harte welkom!


Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Telefoon
+31 46 4525 242

Email
info@paterkarelkapel.nl


Laatste nieuws

Ons laatste nieuws over Limburg

Villa Nieuw Ehrenstein geopend
ZOO van ZAND
Bijzonder Buggenumse Veld
Wandelen in Maastricht door Leo Platvoet
Boeken: Het geluk van Limburg door Marcia Luyten
Even­wich­tig sa­men­le­ven met de be­ver
Prepper Paradise in Bureau Europa
Gorilla Update: GaiaZOO