GaiaZOO

Dentgenbachweg 105
6468 PG Kerkrade

T: 045 – 56 76 070
W: www.gaiazoo.nl

GaiaZOO is een dierentuin in Kerkrade, in het zuidoosten van de Nederlandse provincie Limburg. GaiaZOO werd in 2005 geopend en is vernoemd naar Gaia, godin van de aarde. Tot 2010 heette de dierentuin GaiaPark.

Het park van 25 hectare ligt in de Anstelvallei en is onderdeel van de toeristische zone Parkstad Limburg, waar ook attracties zijn te vinden als Snowworld en Megaland.

[expand title=”Lees meer…”]

Gaia-hypothese

De naam Gaia verwijst naar de Griekse godin van de aarde en naar de Gaia-hypothese die ervan uitgaat dat de aarde één groot levend organisme is. Onderdeel van dit grote organisme zijn de planten en dieren, het water, de lucht en de bodem. De zogenaamde Gaia-gedachte is onderdeel van het marketingconcept van de dierentuin.

Indeling en dieren

In GaiaZOO verblijven ongeveer 100 verschillende diersoorten. Naast bekende dierentuindieren als gorilla’s, neushoorns, leeuwen en jachtluipaarden, verblijft er ook een aantal soorten die weinig tot niet in andere Nederlandse dierentuinen voorkomen, zoals de boshond uit het Amazone-regenwoud, de veelvraat en de muskusos van de koude toendra en de grootoorvos van de droge savanne. De dierentuin is ingedeeld in vier thema’s, genaamd Savanna, Taiga, Rainforest en Limburg. Daarnaast is er een binnenspeeltuin die DinoDome heet.

DinoDome

Sinds 2009 beschikt GaiaZOO over een binnenspeeltuin met de naam DinoDome. Het door architectenbureau Arc2 architecten uit Almere ontworpen gebouw wordt gekenmerkt door een houten geodetische koepel. Met een oppervlakte van 2.500 vierkante meter is het Europa’s grootste binnenspeeltuin (2009).[2]

EAZA en fokprogramma”s

GaiaZOO is lid van de Europese Associatie van Dierentuinen en Aquaria (EAZA) en participeert al dan niet succesvol in verschillende fokprogramma’s.

Zo was er in augustus 2012 enig succes met de fok van trompetvogels. Uit een nest van drie eieren werd één gezonde trompetvogel geboren. Een ander ei was leeg en uit het laatste ei kwam een zwak exemplaar, dat overleed.

Op 26 april 2014 – Koningsdag – kwam de dierentuin in het nieuws omdat drie leeuwenwelpjes waren opgegeten door een van de volwassen dieren. De welpjes waren vlak voor Koningsdag geboren en vernoemd naar de drie dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Bezoek en personeel

GaiaZOO trekt jaarlijks ongeveer 450.000 bezoekers naar de dierentuin, voornamelijk uit Nederland, België en Duitsland. Het park telt ongeveer 50 vaste medewerkers, aangevuld met evenveel vrijwilligers.

[/expand]

GaiaZoo - Kerkrade