Het toerisme in Zuid-Limburg gaat zich in 2019 richten op nieuwe thema’s: krijt en wijn.

Zo zullen toeristen die Zuid-Limburg bezoeken, gebruik kunnen maken van speciaal uitgezette wandelroutes die ter plekke duiding geven over het gebruik van het krijt over de eeuwen heen. Daarnaast wil het VVV Zuid-Limburg –letterlijk en figuurlijk- meer Limburgse wijn op de kaart zetten.

Krijt

Tot nu toe richtte het toerisme in Zuid-Limburg zich voornamelijk op de geologische kant van het krijtlandschap. Zo organiseert het VVV rondleidingen, die vooral gaan over de ontstaansgeschiedenis van bijvoorbeeld de mergelgrotten. Maar er is nog veel meer te ontdekken. “Zuid-Limburg is wereldwijd uniek door de manier waarop wij onze mergel de afgelopen zesduizend jaar gebruiken”, aldus Pieter Coljé, voorzitter van de Stichting Landschap Geschied- en Oudheidkundig Genootschap.

Grotten

In de mergelgrotten werd veel krijt en vuursteen gevonden. “Vuursteen was het voornaamste instrument voor samenlevingen om te kunnen overleven”, zegt Coljé. “Men maakte er schrapers, bijlen en werktuigen van, het werkte bevorderend voor de vruchtbaarheid van het land en de Romeinen ontdekten dat je het goed als bouwmateriaal kunt gebruiken. En tot slot kwam er in de twintigste eeuw de cementindustrie.”

Laatste nieuws

Ons laatste nieuws over Limburg

Uitkijkpunt Hulsveld in Simpelveld - Vakantie in Limburg
Ricardo Brey - Adrift in Museum de Domeinen - Vakantie in Limburg - Ricardo Brey, Western Canon, 2018 (detail) wood, carved wood, cast, tiles, stones and light bulbs, 50 x 17 x 74 cm Photo Isabel Perera, Gent Courtesy Alexander Gray Associates, New York © Ricardo Brey/Artists Rights Society (ARS), New York
Fototentoonstelling ‘Van, voor en door boerinnen en boeren’ in het SCHL
Huismus meest geziene tuinvogel in Limburg
Basquiat - The Artist and His New York Scene in SCHUNCK - Vakantie in Limburg
Capella Greca Project in Museum Romeinse Katakomben - Vakantie in Limburg
Roermond fastfoodhoofdstad Nederland - Vakantie in Nederland