Lim­burg wil meer rechtstreeks van de boer

Boeren én burgers profiteren als meer lokaal geteeld voedsel in de directe omgeving wordt gegeten. De boer krijgt een hogere prijs en de burger een verser product. Dat is de insteek van Netwerk Platteland, LIOF Agrofood en de LLTB om de lange weg, die voedsel vaak maakt voordat het bij de consument is, flink in te korten.

Dat kan namelijk. De betrokken organisaties hebben dat deze week laten zien in de Historische Groentehof in Beesel. Voorlopers van de kortere weg tussen boer en burger legden daar uit hoe dat mogelijk is. Gedeputeerde Hubert Mackus van Landbouw bevestigt het belang van kortere ketens tussen boer en burger.

Doel is meer lokale samenwerkingsverbanden tussen boeren en burgers te smeden. Zowel tussen boeren onderling, bijvoorbeeld om samen groentepakketten te ontwikkelen of samenwerking tussen boeren, burgers en zorginstellingen om meer lokaal geteeld voedsel op het bord te krijgen.

Lim­burg wil meer rechtstreeks van de boer

“Momenteel is de voedselketen zo georganiseerd dat het gemakkelijker is om je product aan de buitenlandse markt te verkopen dan aan je buurman,” zo melden enkele boeren. Dit brengt veel extra kosten, verpakkingen, afval, logistiek en energiegebruik met zich mee.

Ook voor de horeca en zorginstellingen is het voordeliger om meer lokale producten te gebruiken. Dit vereist echter wel nieuwe samenwerkingen. De inkoper en de kok zullen het menu af moeten stemmen. En de boer zal misschien iets extra’s moeten doen. Bijvoorbeeld door voedsel te bewerken en naar de consument te brengen.

Gedeputeerde Mackus is ook in gesprek met andere partijen om lokaal voedsel op de agenda te krijgen.