Limburgse ArcheoRoute breidt steeds verder uit: Gennep en Melick sluiten zich aan
Deze week onthulde gedeputeerde Hans Teunissen drie nieuwe locaties van de Limburgse ArcheoRoute: dinsdag in Melick en vrijdag de twee locaties het ‘Genneper Huys’ en de ‘Franken van Gennep’ in Gennep. Daarmee kwam het totaal aantal locaties in Limburg op twaalf. ‘Beesel, Weert, Venray, Nederweert, Roerdalen, Roermond, Eijsden-Margraten en Leudal doen al mee. Deze week dus ook Melick en Gennep. Momenteel is er bij de Limburgse gemeenten interesse voor nog zo’n 40 locaties. Het uiteindelijke resultaat is een parelketting van beleefbare archeologische vindplaatsen door heel Limburg’, aldus Teunissen.
Dankzij de ArcheoRoute worden archeologische vindplaatsen en verhalen geopend, die veelal verborgen en gesloten in de aarde onder onze voeten liggen. De vindplaatsen worden gemarkeerd met een 2,2 meter hoge stalen speer en het verhaal wordt verteld met behulp van moderne technieken. Door deze combinatie wordt archeologie meer zichtbaar en beleefbaar voor iedereen. Teunissen: “Limburg is de rijkste archeologische provincie van Nederland. Om archeologie voor de inwoners en bezoekers van onze provincie meer zichtbaar en beleefbaar te maken, hebben we het initiatief genomen voor de ArcheoRoute. We willen dat archeologie onderdeel wordt van ons eigen verhaal en onze eigen omgeving. ”

Genneper Huys en Franken van Gennep
Wethouder Janine van Hulsteijn van Gennep: ‘In Gennep beginnen we met twee speren: ‘t Genneper Huys en de Franken van Gennep. Het is de bedoeling dat er eind 2019 meer speren in Gennep te vinden zijn. ‘T Genneper Huys is voor de meeste inwoners van Gennep wel bekend, maar voor vele toch een raadsel.’
‘T Genneper Huys is een belangrijk onderdeel van de Gennepse cultuurhistorie en mag daarom niet ontbreken in de ArcheoRoute. De Franken van Gennep beschrijft het verhaal achter een archeologische vindplaats in Gennep uit de vijfde eeuw. Een bijzondere vindplaats uit een tijd waar in Nederland vrij weinig van gevonden is. Niet veel inwoners van de gemeente Gennep weten veel van deze vindplaats af. Het is daarom zo mooi dat we met de ArcheoRoute archeologie beleefbaar maken en zowel onze inwoners als toeristen meer over cultuurhistorie in Gennep kunnen vertellen.
De Rur-Stellung in Melick
In de Tweede Wereldoorlog legden Duitse troepen vanaf september 1944 verdedigingswerken aan om hun positie vóór het Ruhrgebied te verstevigen. Ze maakten deel uit van de uitbreiding van de Duitse Westwall. Langs de Roer, voor en dwars door Melick, werd een van de vele verdedigingslinies aangelegd, de zogenaamde Rur-Stellung. Die liep van Roermond tot ver in Duitsland.
Duizenden Oost-Europese dwangarbeiders, voor een groot deel bestaande uit vrouwen, en Russische krijgsgevangenen werden hierheen getransporteerd om de zware dwangarbeid te verrichten. Ook de mannelijke inwoners moesten mee graven. In krap twee maanden werd er een systeem van loopgraven, tankgrachten, bunkers en geschutopstellingen gerealiseerd, dat echter aan het einde van de oorlog nog lang niet af was. De sporen in het landschap zijn nog goed te zien.
Archeologie in de Etalage
De ArcheoRoute, die mede mogelijk wordt gemaakt door de deelnemende gemeenten en Limburg Marketing, is onderdeel van het programma ‘Archeologie in de Etalage’. ‘Sinds 2015 is de Provincie Limburg actief om archeologische verhalen boven het maaiveld te tillen en te verbinden met de samenleving. In dat kader is bijvoorbeeld ook het provinciaal archeologisch depot verhuisd naar De Vondst, het nieuwe centrum voor Archeologie in Limburg, in de voormalige bibliotheek aan het Raadhuisplein in Heerlen.’, aldus Teunissen.
Digitale technieken
De ArcheoRoute zorgt ervoor dat de bijzondere archeologische verhalen met de nieuwste digitale technieken zichtbaar worden gemaakt. De boodschap bij de vindplaatsen is: ‘Hier op deze plek heeft zich een bijzonder verhaal afgespeeld. Ga mee de geschiedenis in en ontdek de link met het heden!’. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van ‘mixed reality’, die gebruikers de “echte wereld” toont (zoals in Augmented Reality), maar hierin levensechte virtuele objecten projecteert (zoals in Virtual Reality). Dat maakt dit project zeer vernieuwend. Daarnaast bevat de ArcheoRoute een spelelement: bezoekers kunnen per locatie een 3D-element van een archeologisch icoon verzamelen. De app is via de App Store en Google Play te downloaden op de smartphone. De website www.archeoroutelimburg.nl informeert bezoekers over alle vindplaatsen en biedt aanvullende informatie en verwijzingen naar musea.
Laatste nieuws
Ons laatste nieuws over Limburg