Limburgse streekproducten: Zult
Zult is een bereiding van varkensvlees van de kop, staart en de oren.
Oorspronkelijk werd zult vooral gemaakt om “niets verloren te laten gaan” van het varken. Met stukjes augurk, paprika, kruiden en gelatine wordt de kop van het varken gekookt. Vervolgens wordt de schedel en/of beenstukken verwijderd en daarna afgekoeld en door de vleesmolen gedraaid
De deksel van de pot (terrine) wordt verzwaard om het mengsel samen te drukken (“pressen”) om het daardoor consistenter te maken. Zodoende kan het in sneetjes als broodbeleg dienen, vaak met een laagje mosterd of speciale kopsaus. Zult wordt ook als hapje bij de borrel of koffie gegeten.
Tegenwoordig wordt het ook “verbeterd” met rund- of paardenvlees. Het samendrukken wordt vaak achterwege gelaten, omdat de pulp voldoende indikt. Alleen de fabrieksmatig vervaardigde zult wordt soms uitgebreid met andere vleessoorten.
