Marres presenteert: Superstition
Van 22 september tot en met 25 november 2018 in Marres Maastricht
Als u zout morst, gooit u dan een beetje over uw schouder? Klopt u af op ongeverfd hout om ongeluk af te wenden? Doet u een wens als u de kaarsjes op uw verjaardagstaart uitblaast? En wat gebeurt er als u op de voegen tussen de stoeptegels stapt, een spin dood maakt, een spiegel in duizend stukjes laat vallen of binnenshuis uw paraplu openklapt?
Curator, kunstenaar en magisch denker Erich Weiss heeft voor Superstition een internationale sterrencast verzameld: Nina Beijer & Simon Dybbroe Møller, Otto Berchem, Pierre Bismuth, Santiago Borja, Ulla von Brandenburg, Stefan Brüggemann, Lilibeth Cuenca Rasmussen, Keren Cytter, Uri Geller, Joachim Koester, Germaine Kruip, Nils Nova, Joanna Piotrowska, John Stezaker en Mungo Thomson.

De opening van Superstition vindt plaats op vrijdag 21 september om 17.00 uur in Marres, Capucijnenstraat 98, Maastricht.
Kunstenaars zijn van oudsher geïnteresseerd in verschijnselen die zich niet door logica laten verklaren. De surrealisten waren geobsedeerd door het analyseren en de creatieve mogelijkheden van droomtoestanden. Schrijvers als Antonin Artaud, William S. Burroughs en Alan Ginsberg gingen (soms met behulp van drugs) op zoek naar de grenzen tussen realiteit en fictie. En de regisseurs Ingmar Bergman en Andrei Tarkovski wisten de invloed van bijgeloof op de fantasie en het bewustzijn op film vast te leggen.
Superstition begint met publiekslieveling, kunstschilder en mentalist Uri Geller. Deze Israëlische ‘wonderdokter’ is wereldberoemd geworden met optredens, waarin hij bijvoorbeeld laat zien hoe hij met geestkracht metalen lepels kan buigen. Kunstenares Ulla von Brandenburg gebruikt theatertechnieken om twijfel te zaaien over wat echt is of nep, mogelijk of onmogelijk. Keren Cytter gebruikt voor haar video’s alle mogelijke special effects uit de filmindustrie. Joachim Koester neemt ons mee op een reis naar een onderaardse wereld, een ‘weg van de doden’. Germaine Kruip onderzoekt in een locatiespecifieke installatie de adembenemende krachten van Aranmula Kannadi-objecten uit India.