Museum Land van Valkenburg - Vakantie in Limburg

Museum Land van Valkenburg

Grotestraat Centrum 31
6301 CW Valkenburg

T: +31 (0)43 6016394
E: info@museumlandvanvalkenburg.nl

Het Museum Land van Valkenburg is gevestigd in het voormalige raadhuis en postkantoor van Valkenburg, een gebouw dat sinds 1997 een rijksmonument is. De collectie omvat een aantal zeer verschillende verzamelingen op het gebied van geologie, Romeinse en middeleeuwse archeologie, lokale geschiedenis en een bescheiden collectie kunst.

De oorspronkelijke interieurindeling van het gebouw uit 1900 is in beperkte mate intact. Op de begane grond bevinden zich de entree, de kassaruimte en de op een verhoging gelegen ontvangstkamer, waar een leestafel staat en een museumwinkel is ingericht. Achter het historische pand bevinden zich een tweetal later gebouwde museumzalen, die voor wisselende exposities benut worden. Op de eerste verdieping van het hoofdgebouw bevinden zich enkele representatieve ruimten.

Aan de zuidzijde is de afdeling geologie gevestigd en aan de noordzijde de afdelingen lokale geschiedenis en archeologie. De tweede verdieping wordt eveneens benut voor tijdelijke exposities, meestal over onderwerpen uit de lokale geschiedenis, onder andere over de Schaelsberger kluis.