Net echt, realistische kunst in Limburgs Museum

Tot 26 augustus 2018

Tot 26 augustus toont het Limburgs Museum een selectie uit de omvangrijke collectie van Van Bommel van Dam.

De bloemlezing bestaat uit figuratieve en realistische kunst. Er is onder meer werk te zien van kunstenaarsgroep ‘De Realisten’ met Herman Berserik en Venlonaar Harrie Op de Laak, maar ook recente aankopen van meer figuratieve schilders als Sidi el Karchi, Stijn Peeters en Roger Raveel komen aan bod. De tentoonstelling ‘Net echt’ dient als opmaat voor de overzichtstentoonstelling van Evert Thielen (Venlo, 1954) die volgend jaar in het Limburgs Museum plaatsvindt.

Net echt, realistische kunst in Limburgs Museum - Vakantie in Limburg

Rijke collectie

Museum Van Bommel Van Dam heeft de laatste decennia vooral naam gemaakt met tentoonstellingen en belangrijke aanwinsten rond de clusters expressionistische kunst en in het bijzonder het oeuvre van de zogenaamde Amsterdamse Limburgers. Maar de museumverzameling bevat ook andere stijlelementen die vooral samenhangen met het ontstaan van de collectie.

Het echtpaar Van Bommel – Van Dam onderhield goede contacten met figuratief en realistisch werkende kunstenaars. Dat verklaart de aanwezigheid van belangrijke clusters van bijvoorbeeld de gevoelige Jan van Herwijnen, de humoristische observeerder Harm Kamerlingh Onnes en de magisch-realist Melle. Deze clusters zijn zo opmerkelijk dat ze meer onderzoek en publieksbereik verdienen. Datzelfde geldt voor de werken van de kunstenaarsgroep ‘De Realisten’, met persoonlijkheden als Nicolaas Wijnberg, Herman Berserik, Herbert Fiedler en Venlonaar Harrie Op de Laak. Met werken van Jan Verheyen, Harry Kranen en Patrick Creyghton zijn ook de ‘Limburgse Realisten’ goed vertegenwoordigd in de oercollectie.

Terwijl figuratief en realistische kunst een tijd in de verdomhoek heeft gezeten is het de laatste decennia weer in toenemende mate populair. De afgelopen jaren zijn werken van prominente vertegenwoordigers zoals Sidi el Karchi, Stijn Peeters en Roger Raveel aan de collectie van Museum van Bommel van Dam toegevoegd.

Temporary

Museum van Bommel van Dam bereidt zich momenteel voor op verzelfstandiging en verhuizing. Het gebouw aan de Deken van Oppensingel is gesloten, maar het museum blijft onder de titel ‘VBVD Temporary’ zichtbaar met presentaties, projecten en programma in stad en regio. Kijk voor meer informatie op www.vanbommelvandam.nl.