Ravensbosch - Vakantie in Limburg

Ravensbosch

Het Ravensbosch ligt voor een deel in de gemeente Valkenburg aan de Geul, een ander, groter deel is gesitueerd in de gemeente Nuth bij Hulsberg en Schimmert.

Het Ravensbosch is een gevarieerd hellingbos en heeft daarbij hoogteverschilen van zo’n 50 meter. Dit bos heeft een oppervlakte van zo’n 80 ha. Het daarmee heuvelachtige bos ligt aan drukke verkeersaders en is daarom vrij onbekend gebleven. Het bos is toegankelijk vanuit alle windrichtingen en biedtvanuit elke ‘entree’ telkens weer een andere aanblik. Het bos kent heeft vele smalle en brede paden voor prachtige wandelingen.

Het bos bestaat grotendeels uit voormalig zgn. hakhout,  hout dat gekapt wordt van bomen en struiken voor gebruik. Uiteindelijk is het hakhout opgegaan en omgezet in een  eikenbos. In het lagere deel van het bos aan de Strabekervloedgraaf, een zijbeekje van de Geul,) zijn onder andere een essenbos, waterpartijen en moerasgebiedjes te vinden. Hier groeien diverse planten zoalsals reuzenpaardenstaart en bosbies en laat zich de glimworm zien.

In het bos bevinden zich bijzondere twee vijvers die door twee dammetjes opgestuwd zijn. Ook hebben er in het bos meerdere Romeinse villa’s, zoals Romeinse villa Op den Billich en Romeinse villa Ravensbosch, en andere Romeinse gebouwen gestaan hebben.