Sibbergroeve - Sibbe - Vakantie in Limburg

Sibbergroeve

Bergstraat 56
6301 AE Valkenburg

De Sibbergroeve is een mergelgroeve in het dorp Sibbe in de Nederlandse gemeente Valkenburg aan de Geul.

Deze groeve is de enige mergelgroeve in Nederland waar nog op de ouderwetse manier, door het zgn. ‘blokbreken’, mergelsteen wordt gewonnen uit een ondergronds gangenstelsel. Sibbersteen staat bekend als een makkelijk verwerkbare, relatief harde steensoort, die tegenwoordig vooral in de restauratiebouw wordt toegepast. De Sibbergroeve wordt al gebruikt sinds de vijftiende eeuw en heeft een geschatte totale lengte van circa 140 km.

De groeve wordt uitgebaat door twee bouw- en restauratiebedrijven die gespecialiseerd zijn in het winnen en bewerken van mergelsteen. De bewerkte stenen worden geplaatst bij zowel nieuwbouw als restauratie van monumenten.

In de Sibbergroeve bevindt zich ook een kapel, waarschijnlijk daterend uit de Franse tijd (1794-1814), toen veel priesters moesten onderduiken omdat ze de eed van haat jegens het koningschap en de anarchie weigerden af te leggen. De houtskooltekeningen die zich in de nabijheid van het altaar bevinden, zijn van de hand van de Duitse kunstenaar Joseph Lücker (1865) en van schoolmeester J. Habets (rond 1900). De kapel is een rijksmonument.