Slenaken

Slenaken is een dorp in de gemeente Gulpen-Wittem in het zuiden van Limburg met zo’n 600 inwoners, Slenaken is te vinden dicht bij de grens met België en ligt in een dal waar de Gulp doorheen stroomt, met aan de oostzijde de Loorberg richting Epen en aan de zuidzijde de grens, en de Belgische plaatsjes Nurop en Teuven en in het westen ligt het dorpje Noorbeek gelegen in het Noordal. Slenaken wordt omringd door de buurtschappen Beutenaken, Heijenrath en Schilberg, die nog steeds bij Slenaken geteld kunnen worden. Het dorp is gelegen aan een kruispunt van wegen. Hier kruist de weg door het dal van Gulpen naar Teuven de weg van Sint-Martens-Voeren naar Mechelen.

Doordat het dorp gelegen is in het Heuvelland is Slenaken een geliefde pleisterplaats voor toeristen. De Mergellandroute voert door Slenaken en het dorp is gunstig gelegen voor een mooie wandeling of fietstocht. Er zijn meerdere gemarkeerde wandelpaden. Een ervan is het streekpad Krijtlandpad, dat door het dorp en zijn afwisselende omgeving voert. Er liggen onder andere twee bossen bij Slenaken, het Groote Bosch ten noordoosten van de plaats en in het oosten het Roebelsbos.


[expand title=”Lees meer…”]

Geschiedenis van Slenaken

Langs de oevers van de Gulp, net buiten Slenaken, ligt de Slijpsteen van Slenaken, een zwerfkei die in het Neolithicum gebruikt werd voor het polijsten van vuurstenen bijlen. In een oorkonde uit 1252 werd de vrije rijksheerlijkheid Slenaken voor het eerst genoemd, waarbij Adam, Heer van Sledenake als getuige optrad voor Walram, hertog van Limburg. Het dorpje bevatte toen, naast een parochie, slechts enkele huizen en pachthoeven. In een latere periode waren de graven Bronckhorst van Gronsveld en daarna graaf Plettenburg van Wittem hierover de baas. Ergens voor 1428 bouwde het dorp een kleine kapel. Volgens een legende gebeurde dit doordat een van de herders in Slenaken zijn schapen plotseling zag neerknielen voor een ‘kruis’ in een brandende doornenstruik.Het voorval deed denken aan de verschijning van God aan Mozes in Bijbelse tijd. Omwille van dit voorval, bouwden de dorpelingen de kapel om er wekelijkse op vrijdag het Heilige Kruis te vereren. Vanaf 1495 groeide deze uit tot het klooster Heilig Kruis, waar de kanoniken van het Heilige Graf verbleven.

Kerkelijk maakte het dorp vóór 1676 deel uit van de Belgische parochie Sint Maartensvoeren. In 1793 kreeg het pas na een aantal conflicten een nieuwe kerk, conform het besluit van het Hof van Brabant, de huidige Sint-Remigiuskerk. Bij de kerk staat een Heilig Hartbeeld. In de periode 1676-1796 heeft het dorp te maken gehad met twee dysenterie-epidemieën, in 1676 en 1781, die veel slachtoffers eisten. In de 18e eeuw heeft Slenaken last gehad van twee successieoorlogen, de Spaanse in 1702-1713 en de Oostenrijkse in 1740-1748, die voor uitbuiting en verslechtering van de voeding en gezondheid van de bevolking zorgden.[/expand]


Evenementen in Slenaken

  • De Amstel Gold Race voert regelmatig door Slenaken
  • Zomeravondfeesten in Slenaken sinds 1964 georganiseerd door Fanfare Berg en Dal
  • Gulpdaltocht Slenaken, wandeltocht in september.