Voormalig NAVO-hoofdkwartier Cannerberg - Vakantie in Limburg

Voormalig NAVO-hoofdkwartier Cannerberg

Cannerweg 798
6213 ND Maastricht

T: 077-4737575
info@limburgs-landschap.nl

NAVO-hoofdkwartier Cannerberg / Joint Operations Centre (JOC), is te vinden achter het Château Neercanne ten zuiden van Maastricht, in het grensgebied met België. Het was gedurende de Koude Oorlog een verbindingscentrum en hoofdkwartier van de NAVO.

Vanaf 1954 werd de ‘groeve Boschberg/Boschberggroeve/Cannerberg’ door het toenmalige Ministerie van Oorlog gehuurd van de Stichting Limburgs Landschap voor een periode van 50 jaar. Op 15 april 1954 werd een overeenkomst gesloten door het Ministerie van Oorlog, Stichting Limburgs Landschap, freule Louise E.M. Poswick (tot 1947 eigenaresse van het Château Neercanne) en de paters Jezuïeten uit Maastricht dat de Cannerberg vanaf dat moment werd gebruikt door de krijgsmacht.

De vloer van deze mergelgroeve was al door de Duitsers met beton verhard; ook hadden zij elektrische verlichting aangelegd. Aangezien het complex zich in een voormalige mergelgroeve bevindt, is het een doolhof van gangen. Hier is structuur in aangebracht door de middelste gang de Main Street te noemen, en zijn tegen de wijzers van de klok in, de gangen genoemd naar de letters van het NAVO-alfabet van Alpha tot en met Golf street. De kantoren in de gangen waren genummerd van laag naar hoog, beginnend bij 1 vanaf de Main Street.

‘Verboden toegang’
In 1955 werd in de groeve door de NAVO een interim-oorlogshoofdkwartier gevestigd: ‘a temporary site to be used only in war’. Vanaf 1956 kreeg het hoofdkwartier de status ‘ultrageheim’ omdat het vanaf dat moment bij Koninklijk Besluit geplaatst werd onder de Wet op de Staatgeheimen.


Bunker

Als gevolg van de bouw van het IJzeren Gordijn kreeg de bunker vanaf 1 juli 1963 ook in vredestijd een permanente (24 uur per dag, het gehele jaar) militaire bezetting. Vanaf dat moment waren er gedurende de dag zo’n 300-400 Nederlandse, Belgische, Duitse, Engelse en Amerikaanse militairen actief, ’s nachts zo’n 40 personen en bij meerdaagse oefeningen tot wel 1000 personen. Mocht er oorlog uitbreken, dan kon het regionale hoofdkwartier van de 2nd Allied Tactical Air Force (2ATAF) onmiddellijk vanuit het Duitse Rheindahlen (nabij Mönchengladbach), waar het in vredestijd gehuisvest was, verplaatst worden naar deze locatie. Ook was het Allied Tactical Operations Centre (ATOC) in het complex aanwezig.

Voorzieningen
In dit hoofdkwartier werd via een verwarmingssysteem/airconditioning een constante temperatuur van 18 graden Celsius bereikt met de gewenste luchtvochtigheid. Het hoofdkwartier had een onafhankelijke watervoorziening en scheepsdieselmotoren werden als aggregaten gebruikt in geval van een onderbreking van de elektriciteitsvoorziening van het openbare net. In de berg was een overdruk aanwezig zodat bij een nucleaire-, biologische- of chemische aanslag de gevaarlijke stoffen buiten werden gehouden. Voor een dergelijke NBC-aanslag was ook een speciale ingang aanwezig met douchesluis. De toegangsdeuren en toegangsgangen waren bestand tegen de drukgolf van een explosie.

Trivia
– Diepte tot 50 meter onder de grond;
– oppervlakte van in totaal ± 6,75 hectare;
– 8 km aan gangen;
– 400 kantoren;
– 51 toiletten, 31 urinoirs, 27 douches en 75 wasbakken;
– 4482 TL-lampen;
– 2 restaurants – De keuken van het zelfbedieningsrestaurant had een capaciteit van 600 maaltijden;
– kapsalon;
– 3 holes golfbaan met kunstgras.

Stichting Limburgs Landschap
In 2012 heeft Defensie de Cannerberg weer overgedragen aan Stichting Limburgs Landschap. Vanaf september 2013 is het mogelijk om na een vooraanmelding een twee uur durende excursie te maken, verzorgd door de gidsen van Stichting het Limburgs Landschap.

Stichting het Limburgs Landschap
Rijksstraatweg 1
5943 AA Lomm

T: 077-4737575
info@limburgs-landschap.nl