Beste zangkoren ter wereld bijeen in Kerkrade

De beste zangkoren ter wereld zijn in Kerkrade welkom bij het jaarlijkse korenfestival CantaRode. Dat gaat steeds beter: dit weekend komen er koren uit onder meer Rusland en Canada. Alle koren zingen sowieso klassieke stukken. 

CantaRode is een jong internationaal koorfestival. Aan het festival nemen kamerkoren van niveau uit de hele wereld deel.

CantaRode is ambitieus en streeft ernaar om uit te groeien tot een van de meest prestigieuze en kwalitatief hoogstaande festivals in Europa. Het festival vindt in de Nederlandse stad Kerkrade, vlakbij de Duitse en Belgische grens. Het festival wil een groot publiek uit diverse landen trekken. Het koorfestival wordt georganiseerd in een professionele omgeving. De jury bestaat uit internationaal gerenommeerde dirigenten.

Door de speciale formule van het festival, het hoge niveau van de internationale ensembles, de innovatieve programmering en door de prachtige locatie in en rondom de eeuwenoude abdij Rolduc als centrale verblijfplaats, is dit festival zeer aantrekkelijk voor binnen- en buitenlandse koren.

Beste zangkoren ter wereld bijeen in Kerkrade

Cantarode is de vocale poot van de Kerkraadse festivals. Elf topkoren van over de hele wereld meten vanaf donderdag hun krachten in het verbouwde Theater Kerkrade.
Voegcantare (latijn voor zingen) en land van Rode (de Middeleeuwse streek bestaande uit Kerkrade en Herzogenrath) samen en je hebt Cantarode: zingen in het land van Rode.

“Een vondst van de Kerkraadse muzikant en bestuurder Toon Peerboom”, vertelt artistiek directeur Dion Ritten van het internationale korenfestival.

Deelnemers Cantarode

Het koorfestival staat open voor kamerkoren in de categorieën: koren van gelijke stemmen (vrouwen en mannen) en gemengde koren. Deelname geschiedt door middel van selectie door de artistieke commissie. De selectiecriteria staan omschreven in het reglement. Het festival bestaat uit een concours (competitief) en uit een aantal cultureel-muzikale activiteiten (recreatief).

Naast het competitieve programma worden in de Euregio verschillende concerten georganiseerd. De koren die aan het festival deelnemen treden dan samen op met lokale koren of muziekgezelschappen. Verder worden in en rond Kerkrade creatieve en inspirerende (muzikale) activiteiten georganiseerd met lokale koren en/of muziekgezelschappen.

Internationale erkenning
CantaRode is aangesloten bij het internationale koornetwerk Choral Festival Network