Horst aan de Maas

Horst aan de Maasis een recent gevormde fusiegemeente in Nederlands Noord-Limburg. Pas dankzij deze toevoegingen kwam de vergrote gemeente Horst ook aan de Maas te liggen, hetgeen de nieuwe naam verklaart.

Het veelzijdige landschap van Horst aan de Maas doet iedereen versteld staan. Verdroogde Maasarmen, Peellandschap, broekbos, elzenbos, arme zandgronden en vruchtbare landbouwgrond maken de natuur van Horst aan de Maas het ontdekken waard! Trek erop uit met de fiets of te voet want de mogelijkheden zijn nagenoeg onbeperkt!

Een dagje uit Horst aan de Maas
Horst aan de Maas heeft zó ontzettend veel te bieden! De bekende uitjes zoals Toverland en Aardbeienland zijn de moeite waard maar er zijn ook diverse leuke pareltjes die de regio zo bijzonder maken. De aanbieders van uitjes in Horst aan de Maas hebben aangename verrassingen voor u in petto! Golf, mountainbikeclinics, attractieparken, musea, quadrijden, voor iedereen een passende invulling van de dag.

Dialecten
Er worden verschillende dialecten gesproken binnen de fusiegemeente, deze wijken van noord naar zuid vrij sterk van elkaar af. Zo is het dialect in Tienray of Meerlo in het noorden van de gemeente een zuiver Kleverlands dialect, met kenmerken van het Brabants en Zuid-Gelders. Terwijl het Sevenums dialect in Sevenum, Kronenberg en het Grubbenvorsters in Grubbenvorst, in het zuiden van de gemeente veel ‘Limburgser’ van aard zijn, vooral het Grubbenvorsters is bijna identiek aan het Venloos. De verschillen komen doordat er een aantal isoglossen door Horst aan de Maas lopen zoals de du/gij-isoglosse, mich/mij-isoglosse, hoês/huus-isoglosse etc. de meeste van de isoglossen lopen oost-west door de gemeente op de kalt/koud-isoglosse na, deze loopt noord-zuid. Het Horsters onder meer gesproken in de hoofdplaats Horst vrij centraal gelegen in de gemeente, ligt taalkundig dan ook tussen de verschillende dialecten in.