Impuls voor mountainbikeroutes Zuid-Limburg

De Stichting MOZL, Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg, kan rekenen op 200.000 euro provinciale subsidie voor de aanleg van nieuwe en de aanpassing en verbetering van bestaande mountainbikeroutes. Met de bijdrage plus private sponsoring komen er de komende jaren ongeveer 115 kilometer vernieuwde en uitdagende mountainbikeroutes bij met diverse zogenoemde trailhubs, zo staat in de plannen van MOZL.

De Provincie Limburg stelde eerder subsidie beschikbaar voor MOZL. Vervolgbijdragen werden afhankelijk gesteld van resultaten. “En die zijn uitstekend”, motiveert gedeputeerde Ger Koopmans, verantwoordelijk voor sport. “MOZL heeft een actief bestuur, werkt goed samen met natuurorganisaties en gemeenten en weet ook veel vrijwilligers aan te trekken. Daarnaast slaagt de stichting er ook in om sponsoring aan te trekken, onder meer door goede communicatie en marketing.”

Opwaardering

Na de start in 2016 zijn 35 kilometer mountainbikeroutes aangelegd of vernieuwd, waaronder de grensoverschrijdende Sint Pietersbergroute in Maastricht. Voor de komende jaren staan onder andere de opwaardering van de routes in Meerssen, Eijsden-Margraten, Valkenburg, Vijlen, Parkstad en Windraak op het programma. Ook worden er drie ‘trailhubs’ met horeca aangelegd waar mountainbikers hun fiets kunnen schoonmaken of repareren. In de plannen is ook ruimte voor schoonmaakacties in de bossen, een mountainbike-evenement, cursussen voor vrijwilligers en betere bewegwijzering.

Impuls voor mountainbikeroutes Zuid-Limburg

Arbeidsplaatsen

Gedeputeerde voor Toerisme Eric Geurts is ook enthousiast over MOZL. “Zuid-Limburg is al een fietsparadijs en wordt nu nog aantrekkelijker voor mountainbikers uit Nederland en ver daarbuiten. Volgens schattingen leveren de trails zo’n 100.000 extra bezoekers op in vijf jaar waarmee weer zo’n 50 à 100 arbeidsplaatsen gemoeid zijn. Verder sluit dit initiatief mooi aan bij de provinciale ambities om sporten en gezond leven te stimuleren.”

Begroting

Met de plannen van MOZL zijn tot en met 2019 368.000 euro gemoeid. Naast de provinciale subsidie, uit onder meer het potje Zuid-Limburg Mountainbike Top Regio, ontvangt de stichting financiële steun van de gemeentes Meerssen, Eijsden-Margraten, Valkenburg en Sittard-Geleen. Sponsoring moet de begroting rond maken.