Positieve toeristische cijfers voor Maastricht

Maastricht beste winkelaanbod en verblijfstoerisme in de lift

Maastricht blijft positieve toeristische cijfers behalen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van ZKA Consultants naar het toerisme in de stad, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Maastricht. Het verblijfstoerisme zit met een toename van 8 procent over 2016 in de lift, het winkelaanbod wordt met een cijfer 8 het hoogst gewaardeerd van alle Nederlandse steden en met een gemiddelde besteding van 49 euro per persoon geven Nederlandse stadsbezoekers het meest uit in Maastricht. Ook groeit de werkgelegenheid, na jaren van stabilisatie, weer (+210 banen in 2016). Het dagjesbezoek is in 2016 licht gestegen tot 2,36 miljoen bezoeken, maar vertoont in lijn met andere Nederlandse steden langjarig wel een dalende trend. De verblijfsduur ligt met 1,6 nachten net onder het Nederlands gemiddelde.

Wethouder voor economie John Aarts is tevreden met de cijfers: “De economie draait op volle toeren. Mede door het verblijfstoerisme. De aantrekkingskracht van onze stad blijft dankzij haar eigen, bijzondere karakter onverminderd groot. De cijfers laten ook zien dat het gezamenlijke ingezette beleid en de voortdurende investeringen in zaken als het MECC, culturele evenementen en de kwaliteit van de openbare ruimte hun vruchten afwerpen.”

Maastricht - Plaatsen in Zuid-Limburg

Verblijfstoerisme fors gestegen

Het verblijfstoerisme is de afgelopen jaren fors gestegen. In de periode 2010 – 2016 groeide het aantal overnachtingen met 15 procent. In 2016 bedroeg het aantal gasten in Maastrichtse hotels, bed en breakfast en short-stays ongeveer 1,1 miljoen. De eerste kwartalen van 2017 vertonen opnieuw een lichte stijging. Hierbij groeien de niet-hotels relatief sterker (kleinschalige logies en het nieuwe bungalowpark). “Absoluut mooie cijfers,” aldus Antoine Scheerens, voorzitter van de Samenwerkende Hotels Maastricht. “Tegelijkertijd zien we wel dat het midweeks toerisme achterblijft bij andere grote steden, waar de zakelijke markt qua aantal arbeidsplaatsen en grote bedrijven steviger is. De hotelbezetting in Maastricht ligt nog onder het landelijk gemiddelde. Willen we bijblijven, dan moeten we de komende jaren vol inzetten op het verstevigen van de zakelijke markt. Dit betekent niet alleen meer congressen, maar ook het vasthouden en uitbouwen van de bedrijvigheid in stad en regio, met name op de Health Campus, en hier echt een speerpunt van maken.” De verblijfsduur is de afgelopen jaren nagenoeg constant gebleven en komt met 1,6 nachten uit onder het landelijk gemiddelde van 1,7 nachten. (incl. langduriger verblijf op campings en parken) Het aantal buitenlandse bezoekers is de afgelopen zes jaar stevig gegroeid. Kwam in 2010 nog een op de vier gasten uit het buitenland, in 2016 is dit aantal gestegen tot een op de drie.

Bron en meer informatie: Gemeente Maastricht, 19 december 2017