Wasbeer familie gespot in Limburg

De wasbeer plant zich weer voort in Nederland. Afgelopen augustus zagen jagers voor het eerst in in Zuid-Limburg een volwassen wasbeer met vier jongen. ‘Nu weten we dus dat de dieren zich hier voortplanten’, aldus de Zoogdiervereniging. ‘De wasbeer leeft in West-Europa voornamelijk in Duitsland. Mondjesmaat steken wel eens individuele dieren de grens over, voornamelijk langs de Duitse grens.’

In Nederland worden wasberen vanaf de jaren zestig in het wild waargenomen, maar tot nu toe bedraagt het aantal meldingen niet meer dan enkele tientallen per jaar.

Bron en meer informatie: Blikopnieuws.nl, 18 december 2018


Wasbeer familie gespot in Limburg

Wasbeer familie gespot in Limburg

Van Wikipedia

De wasbeerhond of marterhond (Nyctereutes procyonoides) is een roofdier uit de familie der hondachtigen (Canidae). Hij komt oorspronkelijk voor in Oost-Azië, maar tegenwoordig leven er ook verwilderde exemplaren in Europa. Hij dankt zijn naam aan een opvallende gelijkenis met de gewone wasbeer (Procyon lotor).

Een aantal exemplaren is in de jaren 30 in Oost-Europa ontsnapt uit pelsdierfokkerijen. In de jaren vijftig werden ze expres uitgezet in West-Rusland en verwilderd om te dienen als jachtdier. Ze komen nu in het grootste gedeelte van Noord- en Oost-Europa en in West-Rusland voor, met uitzondering van het zuiden.

In Nederland en België zijn de dieren zeldzaam, maar in delen van Duitsland zijn ze snel aan het oprukken, zoals blijkt uit afschotcijfers: in het jachtseizoen 1994-95 werden 407 dieren in de bondsrepubliek geschoten; in het jachtjaar 2005-06 waren dat al 30.016 dieren.

In 2000 is de eerste met zekerheid in Nederland gevonden. Sommigen denken dat er nu tientallen rondlopen, maar het is ook mogelijk dat het hoogstens een paar verdwaalde dieren zijn. Er is ook voortplanting van de wasbeerhond in Nederland vastgesteld. Het dier is een exoot en wordt als schadelijk gezien. Het aantal mag dientengevolge worden beperkt door jacht.