Wilhelminatoren - Vaals - Vakantie in Limburg

Wilhelminatoren

Viergrenzenweg 230
6291 BX Vaals

T: 043 – 30 61 569
E: info@wilhelminatorenvaals.nl

De Wilhelminatoren, vernoemd naar Koningin Wilhelmina der Nederlanden, was in 1905 de eerste houten uitzichttoren op de Vaalserberg. Sinds die tijd heeft de toren met bijbehorend restaurant een rijke geschiedenis opgebouwd.

In 2011 werd besloten de toren van alle gemakken te voorzien. Na een verbouwing van 21 weken werd de toren in zijn huidige vorm heropend. Met een Skywalk op 34m hoogte biedt de Wilhelminatoren een spectaculair uitzicht op Zuid-Limburg en Duitsland. Tevens kunt u Bourgondisch genieten bij Brasserie & Restaurant WilhelminaToren.

Koffie, ontbijt, lunch of diner…

De uitgebreide menukaart van Brasserie Restaurant WT biedt voor ieder wat wils. Of u nu na een uitgebreide wandeling met z’n tweetjes heerlijk wilt genieten van een kopje koffie met vlaai. Of met een grote groep uitgebreid wilt komen dineren: alles is mogelijk. Voor elke persoonlijke wens is er een bijpassend culinair antwoord.

Skywalk Wilhelminatoren

Het uitzichtplatform van de WilhelminaToren op 31m hoogte biedt een schitterend uitzicht over de Euregio. Voor de durfals is er een glazen skywalk op 35m. hoogte. Deze skywalk biedt een spectaculair 360 graden panorama. www.skywalkvaals.nl

Een stukje geschiedenis over de Wilhelminatoren

In 1905 werd er door de vereniging “Neerlands Hoogste Berg” een houten uitzichttoren gebouwd met erbij een bloementuin en restaurant. Deze eerste toren werd vernoemd naar de toenmalige koningin Wilhelmina der Nederlanden en had zes verdiepingen. Met de bevrijding aan het einde van het oorlog werd het interieur van het restaurant volledig vernield en in 1945 werd ten slotte alles afgebroken.

De tweede Wilhelminatoren opende in1951 geopend. Deze houten toren was 20 meter hoog met erbij een restaurant, ijskar, souvenirwinkel en speeltuin. In 1957 werd de 45 ton zware toren met zwaar transport verplaatst over 60 meter, zodat hij naast het nieuwe restaurant met panoramaterras kwam te staan.

In 1970 kreeg de Wilhelminatoren gezelschap van de Koning Boudewijntoren die op Belgisch grondgebied staat en een hoogte had van 33 meter. Hij was geconstrueerd uit twee oude Franse radarstations. In 1993 werd deze toren weer afgebroken. De daarna gebouwde tweede Boudewijntoren is 55 meter hoog en voorzien van een glazen lift.

In de winter van 2010-2011 is de 65 jaar oude Wilhelminatoren gesloopt omdat hij in slechte staat verkeerde. Drie van de vier poten waren al eens vervangen, net als de balustrades en het trappenhuis. Toen de vierde poot aan vervanging toe was en een der platforms moest worden afgesloten besloot men om de oude toren te slopen en te vervangen door nieuwbouw.

De nieuwe Wilhelminatoren

De nieuwe Wilhelminatoren werd in juni 2011 opgeleverd. Deze moderne toren is 35 meter hoog en heeft een glazen skywalk waar de bezoeker door het glas naar beneden kan kijken. Verder is de toren voorzien van een lift. De uitzichttoren is een ontwerp van Ruimtemakers Architectengroep te Maastricht. Op 7 oktober 2011 werd het bouwwerk officieel geopend met vuurwerk.