100 jaar oude filmbeelden Limburg te zien in Cannerberg

Honderd jaar oude Limburgse films in ondergrondse ‘bioscoop’ op 8 december 2018

Stichting het Limburgs Landschap, de Stichting Menno van Coehoorn en het Limburgs Museum organiseren een bijzondere filmvoorstelling in het voormalige NAVO-hoofdkwartier in de Cannerberg in Maastricht.

In de collectie van het Limburgs Museum in Venlo zit een schat aan Limburgs filmerfgoed. Daarbij horen ook films van de Hollandia Filmfabriek, de voorganger van het bekende Polygoonjournaal dat vanaf 1919 het nieuws in de bioscopen bracht. Hollandia filmde al in het begin van de vorige eeuw in Zuid-Limburg. Na een eerste opdrachtfilm over de Staatsmijnen, richtte de producent zich op het bovengrondse Limburg.

Onder andere de fraaie landschappen en monumenten, de landbouw in het heuvelland, de mergelindustrie, Maastricht, Valkenburg en het Geuldal zijn vastgelegd. Voor velen zijn de beelden een feest van herkenning; andere beelden zijn zoekplaatjes door de grootscheepse veranderingen in het landschap. Musicus en dichter Mike en Noor Roelofs hebben deze ‘stomme’ films van muziek en teksten voorzien. Tijdens de voorstelling worden deze live uitgevoerd samen met basklarinettist Piotr Torunski. Dit levert een zeer bijzonder effect op. Het feit dat dit alles in een ondergronds gangenstelsel gebeurt maakt de voorstelling op zaterdag 8 december een unieke beleving.

100 jaar oude filmbeelden Limburg te zien in Cannerberg - Vakantie in Limburg

Het Limburgs Landschap beheert in Limburg niet alleen mooie landschappen en monumenten, maar ook ondergrondse natuur zoals mergelgroeven. In de Cannerberg bij Château Neercanne ligt het voormalige geheime NAVO-hoofdkwartier. In samenwerking met vrijwilligers van de Stichting Menno van Coehoorn, die zich richt op het Nederlands Militair erfgoed, worden daar excursies gehouden en andere activiteiten georganiseerd.

Uit de structurele samenwerking van Het Limburgs Landschap en het Limburgs Museum ontstond het idee om historische films over Zuid-Limburg te gaan vertonen op bijzondere locaties. Een leuk idee, vond ook die stichting en zo werd de Cannerberg als locatie geboren. Mede door steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds kan de voorstelling nu plaatsvinden. Het EYE Filmmuseum maakt de voorstelling mogelijk door een nieuwe digitale kopie.

Excursie en filmvoorstelling

Tijdens dit evenement krijgen de gasten een korte excursie door het militaire hoofdkwartier en aansluitend vindt de filmvoorstelling met livemuziek plaats. Een van de gangen is omgebouwd tot primitieve ‘bioscoop’. Vanwege de kou is warme kleding noodzakelijk want verwarming van het 8 km lange gangenstelsel is onmogelijk. De grot is wel aangepast voor gebruikers van rolstoelen en rollators. Bestel hier uw toegangskaart met extra korting voor Beschermers van Het Limburgs Landschap