Brouwerij Bosch - Maastricht - Vakantie in Limburg

Brouwerij Bosch

Wycker Grachtstraat 26
6221 CX Maastricht

E: info@brouwerijbosch.nl

Leven in de brouwerij

Maastricht telde aan het einde van de negentiende eeuw nog 31 stadsbrouwerijen en 488 cafés. In die tijd dronk vrijwel iedereen dagelijks één, maar meestal wel meerdere glazen bier per dag. Vaak was dat het donkere Mestreechs Aajt maar dankzij de uitvinding van de ijsmachine werd er na 1880 steeds meer Beierse Pils gedronken.

Het bier stond in Maastricht dus in hoog aanzien en veel Maastrichtse uitdrukkingen verwijzen naar die al overheersende biercultuur.

  • Gaank met miech, daan kreigste beer met sókker – als je met mij gaat dan krijg je het beste van het beste;
  • Kaajd beer maak ’t blood werm – van veel drinken raken de gemoederen oververhit
  • Gaank pisse boeste de beer drinks – je moet de lasten brengen waar je ook de voordelen geniet
  • ‘ne kelder vol zoer beer – een gezin met veel ongetrouwde dochters

In Maastricht is er nog maar één stadsbrouwerij bewaard gebleven: de Stoombierbrouwerij De Keyzer van de familie Bosch aan de Wycker Grachtstraat 26. Hier kan men ervaren hoe vroeger het brouwproces verliep. Bijna alle installaties en attributen van de negentiende eeuwse brouwerij bleven hier bewaard. De Brouwerij De Keyzer is in Nederland de laatste nog compleet ingerichte ambachtelijke brouwerij uit die periode. In de gelagkamer van brouwerij De Keyzer worden ambachtelijk gebrouwen biersoorten geschonken. Een bezoek aan deze brouwerij is een levendige gebeurtenis.