Inktspot 2017-2018

De 100 beste spotprenten – 26 september 2018 t/m 25 november 2018 – Limburgs Museum

Op 25 september wordt de winnaar van de Inktspotprijs 2018 bekendgemaakt, de prijs voor de beste politieke tekening van het jaar. Die tekening is vanaf 26 september te zien in het Limburgs Museum in een tentoonstelling met alle 100 genomineerde spotprenten.

Twee eendjes, onderuitgezakt in een strandstoel, luisterend naar de radio. Bijschrift: ‘Wij melden u aanslagen met meer dan 20 slachtoffers.’ Een spotprent proberen te omschrijven, werkt eigenlijk niet. Niettemin won deze Fokke & Sukke-tekening vorig jaar de Inktspotprijs. Ook de laatste Limburgse winnaar, tekenaar Joep Bertrams (2015), won met een prent over aanslagen. Het maakt meteen duidelijk dat spotprenten mogen, of misschien wel moeten, schuren. En dat politieke prenten daardoor bijna automatisch over de vrijheid van meningsuiting gaan.

Inktspot 2017-2018 - Limburgs museum - Vakantie in Limburg

Het Limburgs Museum biedt al jaren een podium aan Nederlandse cartoonisten. Elk jaar worden de beste, grappigste en scherpste politieke prenten er tentoongesteld. Conservator Frank Holthuizen van het museum: ‘Het ‘vrije woord’ is een van de belangrijkste verworvenheden van de democratie. We mogen zeggen en schrijven wat we denken. Maar we mogen ook tekenen wat we denken: de Inktspotprijs is in die zin een viering van het ‘vrije beeld’.’