Leudal

Leudal is een gemeente in Midden-Limburg die in 2007 is ontstaan uit de voormalige gemeenten Haelen, Heythuysen, Hunsel en Roggel en Neer. De gemeente telt iets meer dan 35.000 inwoners. Het gemeentehuis staat in Heythuysen.

De naam Leudal is ontleend aan het natuurgebied dat tussen de kernen Heythuysen, Roggel, Haelen, Nunhem en Neer gelegen is. Dit gebied is ontstaan door erosie door het beekje de Leu.

De zestien kernen van Leudal bieden vele mogelijkheden voor een leuk dagje uit. Zo is Leudal een echte molengemeente, met maar liefst zes watermolens en vijf windmolens, waar op sommige dagen nog vers gemalen meel te koop is. Naast de molens staat Leudal ook bekend om de karakteristieke kastelen. Denk bijvoorbeeld aan het Kasteel Aldeghoor in Haelen, Kasteel Groot Buggenum in Grathem en Kasteel Baexem is een kasteel in Baexem.

Bezoekerscentrum Leudal

Natuur- en museumliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan Bezoekerscentrum Leudal in Haelen, waarin ook het Leudalmuseum is gevestigd. Het Bezoekerscentrum heeft een vaste collectie over archeologie, cultuurhistorie en heemkunde, de tweede wereldoorlog en natuur en landschap. Daarnaast zijn er wisseltentoonstellingen, die aansluiten bij onderwerpen uit de vaste collectie.

Musea

Voor een nostalgisch uitstapje naar de jaren ‘50 en ‘60 kunt u naar het Museum Terug in de Tijd, langs de Napoleonsbaan (N273). Bakkerijmuseum Marleetjeshof (Ophoven 46, Roggel) is open van april tot en met oktober op afspraak voor groepen tot 20 personen.

Nieuws over de gemeente Leudal