Limburgs roggebrood

Limburgse Streekproducten: Limburgs roggebrood

Limburgse Streekproducten: Limburgs Roggebrood

Roggebrood was vroeger voor velen in Nederland en België naast aardappels het hoofdvoedsel. Later werd tarwebrood de belangrijkste broodvariant. De twee broodsoorten verschillen in veel meer opzichten dan de gebruikte graansoort. Zowel de geur, de kleur, de smaak als de structuur zijn geheel anders. Bovendien verschilt de bereidingswijze. Er zijn verder streekrecepten die onderling flink verschillen.

Roggebrood wordt meer ‘gegaard’ dan gebakken. De oven heeft bij het bereiden van roggebrood een veel lagere temperatuur dan bij tarwebrood en het bakproces duurt bij roggebrood langer. De zuidelijke varianten van roggebrood verblijven ongeveer 2-4 uur in de oven terwijl dit bij de noordelijke (Friese en Groningse) varianten kan oplopen tot 24 uur.

Het speciale aan Limburgs Roggebrood

Limburg heeft zijn eigen roggebrood. Er zijn twee soorten, donker en licht. In het donkere roggebrood is uitsluitend roggemeel verwerkt, in het lichte een mengsel van rogge- en tarwemeel en tarwebloem. Beide soorten hebben een lichtzure smaak. Het roggebrood is minder vochtig en minder zoet. Zuidelijk roggebrood heeft een hardere korst. Vaak gebruikt men zuurdesem als rijsmiddel, net zoals de Duitsers. Daardoor kan bijvoorbeeld Limburgs roggebrood wat rins (iets zurig) van smaak zijn.