Maand van de Geschiedenis in Limburg rondom thema: Opstand!

Jan Smeets trapt af met lezing over Pinkpop en de roerige jaren ’60

Ook dit jaar vindt in Nederland de Maand van de Geschiedenis plaats; een initiatief van CPNB, Nederlands Openluchtmuseum, Fonds voor de Cultuurparticipatie en de lokale verenigingen voor historie, geschiedenis, heemkunde en archeologie. Het thema dit jaar is: Opstand! In de Westelijke Mijnstreek trapt Jan Smeets het programma op zondag 7 oktober (15.00 uur – popodium Volt) af met een lezing over het ontstaan van Pinkpop in de roerige jaren ’60. De lezing wordt afgewisseld met optredens van een van de bands uit de Nu of Nooit competitie. De gage van Jan Smeets wordt gedoneerd aan het goede doel: Loop met je dokter waarvan Jan Smeets ambassadeur is.

Maand van de geschiedenis in Limburg - Pinkpop - Vakantie in Limburg
Maand van de geschiedenis in Limburg - Luitenant Piepenbrink - Vakantie in Limburg
Maand van de geschiedenis in Limburg - De Bokkenrijders - Vakantie in Limburg

Het programma in Sittard-Geleen is een zeer divers programma met voor ieder wat wils zoals een aantal lezingen, van de Moederkerk van Jos Palm in Fontys op 11 oktober tot en met de Bokkenrijders door Francois van Gehuchten bij de Heemkundevereniging van Geleen op 23 oktober. Twee hoogtepunten zijn ongetwijfeld de reenactment van een Bokkenrijdersproces op 14 oktober in de Biesenhof in Geleen. En daarnaast de theatrale rondwandeling met Luitenant Piepenbrink (Ron Roumen) op 28 oktober die de geschiedenis verhaalt van de Belgische onafhankelijkheidsverklaring rond 1830. Het programma wordt op 31 oktober afgesloten met een paneldiscussie onder leiding van Frans Pollux met als thema: Opstand van de Eburonen tot de huidige smartphonedemonstranten.

De Maand van de Geschiedenis wordt georganiseerd door De Domijnen in samenwerking met: Heemkundevereniging Geleen, LGOG Westelijke Mijnstreek, Sittards Verleden, Sjtichting Genealogie Sjenne, Fontys Sittard en boekhandel Krings. Ook de schouwburg en het filmhuis van De Domijnen brengen een aangepaste programmering. Meer informatie en (soms gratis) tickets over/voor alle activiteiten vind je op: www.dedomijnen.nl/extra, klik op Maand van de Geschiedenis.