Limburgse Morel: erkend streekproduct!

De Limburgse morel is een pareltje in het landschap.De karakteristieke boomgaarden kenmerken zich door een uitbundige bloei in het voorjaar. De morellen (zure kers) worden mechanisch geoogst en ingeblikt als grondstof voor de bakkers. Zij bakken er overheerlijke kersenvlaai mee.

Decennialang was de teelt van zure kersen (morellen) wijdverbreid in Limburg. De morellen werden hoofdzakelijk geteeld voor verwerking in de conservenindustrie, en het gebruik op de Limburgse vlaai. De laatste jaren is het areaal echter sterk afgenomen. De belangrijkste reden hiervoor is de import van goedkope morellen uit Oost-Europa. De concurrentie van goedkope import is zo groot dat veel telers de boomgaarden hebben gerooid en vervangen door andere gewassen, zoals maïs en asperges. In 2008 had Limburg nog 600 hectare met zure kersen, in 2015 liep dat terug tot 300 hectare en in 2016 tot 240 hectare. Als deze trend zich doorzet dreigt de zure kers of morel te verdwijnen uit het Limburgse landschap.

Limburgse Morel: erkend streekproduct! - Vakantie in Limburg

Om dit te voorkomen hebben 8 telers de handen ineen geslagen en de Coöperatieve Telersvereniging De Limburgse Morel opgericht. Samen met bakkers en Limburgse bakkerijgroothandels is een keten opgezet. Uitgangspunt is een gegarandeerde kostendekkende prijs voor de telers, en een concurrerende prijs voor een eersteklas kwaliteitsproduct voor de bakkers.

Dit alles onder de gezamenlijke slogan: ‘Red de morel, red het landschap, redde Limburgse zure kers’. De ketenregie is in handen van de Coöperatieve Telersvereniging. Gezamenlijk met de groothandelaren en bakkers worden afspraken gemaakt over prijsstelling en marges.