Tien topstukken on tour: Voor Nederland verworven dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij

“De duurste kunstkamer van Limburg van het moment”

Om je vingers bij af te likken: Rembrandt, Appel, Monet, Jan Steen en Picasso samen in één ruimte. Om maar enkele namen te noemen. Het Bonnefantenmuseum Maastricht toont in totaal tien topstukken uit de Nederlandse kunst. Het is ongetwijfeld de duurste kamer met kunst in Limburg op dit moment.

Bron: De Limburger, 1 maart 2018

Het Kröller-Müller Museum, het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Mauritshuis zijn in het najaar van 2017 een bijzondere samenwerking aangegaan. De vier musea sturen van 4 oktober 2017 tot en met 25 maart 2018 tien topstukken op tournee langs verschillende musea in Nederland. In de tentoonstelling Tien topstukken on tour: Voor Nederland verworven dankzij de BankGiro Loterij zijn kunstwerken te zien van klinkende namen als Rembrandt, Appel, Steen, Monet en Picasso.

Alle tien de werken zijn belangrijke aanwinsten uit de periode 1999-2016 en aangekocht dankzij de steun van de deelnemers van de BankGiro Loterij en andere particulieren, fondsen, bedrijven en publiek geld. Een tour met prachtige voorbeelden van kostbare kunstaankopen in Nederland die alleen dankzij deze financiële ondersteuning gerealiseerd konden worden.

Tien topstukken on tour

Pop-up presentatie

Tien topstukken on tour: Voor Nederland verworven dankzij de BankGiro Loterij heeft het karakter van een pop-up tentoonstelling; de werken reizen naar zes verschillende musea in Nederland waar ze telkens drie weken te zien zijn. De presentatie is gestart op 4 oktober 2017 in het Mauritshuis in Den Haag en reist daarna door naar het Fries Museum in Leeuwarden, TwentseWelle in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede, het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Kröller-Müller Museum in Otterlo. De tour eindigt 3 maart 2018 in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Met deze locaties wordt het Nederlands publiek in zes provincies opgezocht.

Bezoekers kunnen zich verheugen op een eclectische groep kunstwerken. Zo beslaat de selectie zeventiende-eeuwse schilderijen als het iconische Adolf en Catharina Croeser, bekend als ‘De burgemeester van Delft en zijn dochter’ van Jan Steen uit het Rijksmuseum. Uit de collectie van het Mauritshuis zijn Gezicht op kasteel Bentheim van Jacob van Ruisdael en Portret van een oude man van Rembrandt te zien. Maar er zijn ook latere werken als het karakteristieke Molens bij Zaandam van Monet uit het Van Gogh Museum, de sculptuur Petite chouette van Picasso uit het Kröller-Müller Museum en De vierkante man van Karel Appel uit het Rijksmuseum maken deel uit van presentatie.