Wandelen met Hella in het Limburgse Geuldal

‘De moeilijkste weg is voor mij de beste’

Samen met vrouw en dochter waakt hij over acht kuddes, dag en nacht. Hij zou niets anders willen, schaapsherder Ger Lardinois (60). Een sociaal leven heeft hij nauwelijks, zo groot is zijn liefde voor schapen en natuurbeheer.

Als ik Schaapskooi Mergelland binnenwandel en een vrouw vraag of zij de echtgenote is van schaapsherder Ger Lardinois, antwoordt ze: ­“Gelukkig niet.” Als ik verbaasd vraag: “Hoezo?”, zegt ze: “Dat ga ik je lekker niet vertellen.” ­Hiermee is mijn nieuwsgierigheid naar deze ­Limburgse schaapsherder wel gewekt.

Wandelen met Hella in het Limburgse Geuldal

Op dit vroege uur is het al een drukte van jewelste; pasgeboren lammetjes laten zich goed horen. Een grote man met hoed komt op me af: het blijkt Ger te zijn. Ik krijg een stevige handdruk, waarna hij alweer doorloopt naar een lammetje waarvan hij grinnikend zegt: “Die moet van de Heilige Geest afkomstig zijn, want er is geen ram bij zijn moeder geweest.” En als een van zijn schaapshonden tegen zijn been schuurt, stelt hij haar voor met: “Dit is Lady, de bedrijfshoer, want zij luistert naar iedereen. Als een andere herder een zieke hond heeft, lenen we haar uit.” De toon is gezet: dit wordt een aparte ontmoeting.