De Domeinen: Mens en Maas: Schilderijen van Ton Vranken en beelden van John Willems

20 maart – 4 september 2022

De Maas wordt gevoed door talrijke kronkelende beekjes en riviertjes, die door het prachtige Limburgse landschap stromen en uiteindelijke weer uitmonden in de Maas. In deze expositie staat deze rivier en de bewoners van haar stroomgebied centraal.

In een van de expositieruimtes bij de permanente opstelling in ons Erfgoedcentrum staat het werk van John Willems “Mens en Maas’. Onlangs werd er het werk “De ontmoeting” van Ton Vranken aan toegevoegd. De ontmoeting op zaal was reden voor de kunstenaars om te gaan werken aan een gezamenlijke expositie. Daarvoor scheppen beiden nieuw werk. Beide kunstenaars zijn afkomstig uit de regio en laten zich door hun omgeving, meer specifiek De Maas, inspireren.

De Domeinen: Mens en Maas: Schilderijen van Ton Vranken en beelden van John Willems

Schilderijen van Mooder Maas

Ton Vranken heeft enerzijds de meestal liefelijke, maar soms ook uiterst grillige ‘Mooder Maas’ met uiterste precisie in zijn schilderwerk weten vast te leggen. Meer dan 20 jaar maakte Ton talloze kanotochten over de Maas, de stroming volgend met niet alleen een blik op de oevers aan weerskanten, maar ook om de stroming in al zijn facetten.

Maas en de Maaskentj in beeld

In zijn keramisch werk onderzoekt John Willems de mens in al zijn hoedanigheden, specifiek geplaatst in ruimte en tijd. Door de tijd heen is de relatie tussen de mens en de Maas hecht en onmiskenbaar. In zijn werk toont hij op een persoonlijke wijze de kwetsbaarheid van de mens. De ‘ruimte’ is geografisch bepaald door de Maas en de Maaskentj, een referentie die helder is aangezien de rivier en de aangrenzende gebieden wezenlijk zijn voor Johns’ levensruimte en artistieke inspiratie.

De Domeinen
Ligne 2,
6131 MT Sittard
088-5995600
www.dedomijnen.nl

Laatste nieuws

Ons laatste nieuws over Limburg

Villa Nieuw Ehrenstein geopend
ZOO van ZAND
Bijzonder Buggenumse Veld
Wandelen in Maastricht door Leo Platvoet
Boeken: Het geluk van Limburg door Marcia Luyten
Even­wich­tig sa­men­le­ven met de be­ver
Prepper Paradise in Bureau Europa
Gorilla Update: GaiaZOO