DRAPO: Limburgse vlaggen- en vaandelcultuur

De vlaggen en vaandels van het Limburgse verenigingsleven zijn kleurrijke documentatie en een rijk regionaal erfgoed. DRAPO documenteert dit erfgoed en stelt verenigingen in staat om hun vlag(gen)/vaandel(s) in het zonnetje te zetten.

De veelkleurige rijkdom van de Limburgse cultuur is spreekwoordeljk. Dat berust voor een belangrijk deel op de kleurrijke manier waarop onze culturele verenigingen zich publiekelijk manifesteren. Daarbij gaat het verenigingsvaandel voorop. Elke vereniging, of het nu schutterij of fanfare is, koestert haar vlag of vaandel. Het is haar visitekaartje in de publieke ruimte, vaak kostbaar en weelderig vormgegeven. Het is ook de belichaming van de gezamenlijke identiteit van de vereniging en van haar continuïteit over de generaties heen.

De Limburgse verenigingsvlaggen en –vaandels zijn een uithangbord van het culturele erfgoed van deze provincie als geheel. Om die reden wil het Sociaal Historisch Centrum Limburg (SHCL) de huidige en oudere (historische) verenigingsvaandels in kaart brengen.

Vaandels als erfgoed en historisch bronmateriaal

We zien de vlaggen en vaandels eerst en vooral als boegbeeld van de eigen vereniging. Maar als je ze allemaal bijeen brengt merk je wat een enorm palet aan historisch erfgoed en artistieke rijkdom ze vertegenwoordigen. Een overweldigende staalkaart van ons cultureel erfgoed en van de geschiedenis van ons verenigingsleven. Een overzicht van de Limburgse vlaggen en vaandels laat bovendien zien hoe de artistieke vormgeving en de kunstzinnige smaak zich heeft ontwikkeld gedurende meer dan vijf generaties openbaar cultuurleven in deze provincie. Daarom willen we een galerij creëren van de Limburgse vlaggen en vaandels.

Website: www.limburgsevaandels.nl

Laatste nieuws

Ons laatste nieuws over Limburg

Villa Nieuw Ehrenstein geopend
ZOO van ZAND
Bijzonder Buggenumse Veld
Wandelen in Maastricht door Leo Platvoet
Boeken: Het geluk van Limburg door Marcia Luyten
Even­wich­tig sa­men­le­ven met de be­ver
Prepper Paradise in Bureau Europa
Gorilla Update: GaiaZOO