Limburgse musea trekken meer bezoekers

In 2018 hebben meer mensen een museum bezocht in Limburg. Het aantal bezoekers steeg met 10 procent naar 777.000.

Volgens cijfers van de Museumvereniging is er sinds 2017 één museum bijgekomen in Limburg.

Buitenlanders
Landelijk steeg het aantal museumbezoeken met 2,8 procent naar 32 miljoen. De groei is volgens de vereniging vooral toe te schrijven aan buitenlandse bezoekers. Zij vormen nu landelijk bijna een derde van het totale aantal museumbezoekers.

De Limburgse musea worden vooral door Nederlanders bezocht. Zo’n 86 procent is binnenlands bezoek. Het aandeel buitenlandse bezoekers is wel gestegen: in 2017 was dat nog 11 procent, vorig jaar steeg dat naar 14 procent.

Limburgse musea trekken meer bezoekers

Eigen inkomsten
Het aandeel eigen inkomsten van musea is gegroeid van 42 procent in 2013 tot 49 procent in 2018. “Musea doen het nog steeds goed, maar er zijn gerechtvaardigde zorgen”, aldus Mirjam Moll van de Museumvereniging. “Door stijgende werkdruk komt de collectie-taak in het geding en ook de rol van gemeenten in de financiering van musea is een grote zorg.”

Naast de eigen inkomsten ontvangen musea subsidies van het Rijk, de gemeente, provincie en particuliere partijen. De musea zijn dus voor ruim de helft van de inkomsten afhankelijk van deze financiers.

Laatste nieuws

Ons laatste nieuws over Limburg

De Beekdaelenroute
Veilig mountainbiken in Zuid-Limburg
Nieuwe toeristische folder Eropuit in Kerkrade
Limburg Festival 2020 wordt corona-editie
Roermondjes, full of stories
Museum de Kantfabriek - Horst
Bureau Europa presenteert: Jo Coenen, 40 jaar werken in Europa
Bureau Europa