Ricardo Brey – Adrift in Museum de Domeinen

Van 10 februari tot en met 10 juni 2019

Met trots presenteert Museum De Domijnen vanaf 10 februari 2019 een tentoonstelling met recent werk van de Cubaanse kunstenaar Ricardo Brey (Havana, 1955).

Het is de eerste solotentoonstelling van deze kunstenaar in Nederland sinds vijftien jaar. In Brey’s recente tekeningen, sculpturen en foto-gerelateerde werken komen zijn interesse in existentiële thema’s, ecologie en mystieke tradities samen.

Brey wordt internationaal tot één van de meest vooraanstaande hedendaagse kunstenaars gerekend. Zijn werk richt zich onder meer op de verhouding van de mens tot de natuur, op culturele identiteit en op de interactie tussen verschillende culturen en religies.

Adrift

Vanaf 2000 besloot Brey zich niet langer te richten op het produceren van individuele werken, maar zich te concentreren op het ontwikkelen van omvangrijke, inhoudelijk samenhangende projecten en series. Na de deelname aan de Biënnale van Venetië ontwikkelde Brey het concept voor het project Adrift (2015-heden), dat op dit moment nog steeds een haast onuitputtelijke bron vormt.

Het project bezit een sterk existentiële dimensie en is gericht op het brengen van veranderingen en breuken binnen het werk van de kunstenaar. Brey maakt in deze heterogene groep werken schijnbaar grote sprongen tussen verschillende media, technieken, formaten en onderwerpen. Tot nu toe resulteerde Adrift in omvangrijke groepen werken die fotografische elementen incorporeren, tekeningen op zeer groot en op uiterst klein formaat, evenals uiteenlopende nieuwe sculpturen.

Ricardo Brey - Adrift in Museum de Domeinen - Vakantie in Limburg - Ricardo Brey, Western Canon, 2018 (detail) wood, carved wood, cast, tiles, stones and light bulbs, 50 x 17 x 74 cm Photo Isabel Perera, Gent Courtesy Alexander Gray Associates, New York © Ricardo Brey/Artists Rights Society (ARS), New York

De tentoonstelling wordt gedocumenteerd in een uitvoerige publicatie die de verschillende onderdelen binnen het project Adrift belicht. Deze door Museum De Domijnen geïnitieerde publicatie, die een samenwerking vormt met het Gerhard-Marcks-Haus in Bremen en uitgeverij MER in Gent, zal in september 2019 worden gepresenteerd.

Ricardo Brey – Adrift

10 februari t/m 10 juni 2019
Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen
Ligne 5
Sittard

________________________________________

Photocredits:
Ricardo Brey, Western Canon, 2018 (detail)
wood, carved wood, cast, tiles, stones and light bulbs, 50 x 17 x 74 cm Photo Isabel Perera, Gent
Courtesy Alexander Gray Associates, New York
© Ricardo Brey/Artists Rights Society (ARS), New York

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

Laatste nieuws

Ons laatste nieuws over Limburg

Villa Nieuw Ehrenstein geopend
ZOO van ZAND
Bijzonder Buggenumse Veld
Wandelen in Maastricht door Leo Platvoet
Boeken: Het geluk van Limburg door Marcia Luyten
Even­wich­tig sa­men­le­ven met de be­ver
Prepper Paradise in Bureau Europa
Gorilla Update: GaiaZOO