Expositie ‘MYDENTITIES’ in Museum Valkenburg

18 augustus t/m 10 november 2019

Hoeveel woorden zijn er de afgelopen jaren al besteed aan de Euregio en hoeveel plannen zijn er gesmeed en inmiddels gelukt? Vijfentwintig jaar geleden sloegen enkele kordate vrouwen de handen in elkaar en richtten een vereniging op voor vrouwelijke kunstenaars uit de Euregio. Onder de naam ‘dreieck.triangle.driehoek’ organiseren deze kunstenaars uit Duitsland, België en Nederland een aantal keren per jaar een gemeenschappelijke tentoonstelling. Niet alleen in de Euregio maar ook inmiddels ver daarbuiten zoals in Bretagne, Arlington en Belgrado.

Deze keer vieren zij met het project ‘MYDENTITIES’, een rondreizende tentoonstelling door de Euregio, het 25-jarig bestaan van hun vereniging. De zeer geslaagde aftrap vond plaats in april in de Aula Carolina te Aken en na een rondreis langs Eupen, Beringen, Brussel en Straatsburg landt de tentoonstelling nu in Museum Valkenburg.

Het gebruik van het woord ‘project’ duidt aan dat het om meer gaat dan een expositie.Tijdens de rondreis ontwikkelt zich de tentoonstelling telkens opnieuw en wordt zij aangevuld met optredens, workshops, rondleidingen en andere interactieve bijeenkomsten.

Expositie ‘MYDENTITIES’ in Museum Valkenburg

Met dit project onderzoeken de kunstenaars de maatschappelijke, politieke en individuele aspecten van het begrip ‘identiteit’ in het Europa van de 21ste eeuw. Ruim twintig kunstenaars uit van oorsprong zes verschillende landen houden zich vanuit verschillende culturele achtergronden en persoonlijkheden bezig met de vraag ‘Wie ben ik?’

In hoeverre is mijn identiteit gevormd door het gezin waarin ik ben geboren, de plek waar ik opgroeide, mijn sociale en individuele achtergrond en mijn geschiedenis?
In welke mate beïnvloedt ze ons kunstenaarschap?
Is dát wat wij onder identiteit verstaan eenduidig en in overeenstemming met onze persoonlijkheid of ontdekken we ook tegengestelde identiteiten in onszelf?

Laatste nieuws

Ons laatste nieuws over Limburg

Tekens van vrijheid: Van oorlogsdocumentaire tot Armando
75 jaar later
Toeristen kiezen massaal voor Limburgse vakantiehuisjes
Miljoen bomenplan werkt als olievlek
Cube design museum presenteert: ‘(Re)design Death’ - Vakantie in Limburg
Ringslang en gladde slang meer te zien in Zuid-Limburg - Vakantie in Limburg
Expositie 'Van object naar verzameling - van verzameling naar object' in Museum de Kantfabriek
Eerste wilde wasbeertje gevangen in Limburg