Maastricht

Maastricht is de hoofdstad van de provincie Limburg en heeft ruim 120.000 inwoners. Het is dan ook de grootste gemeente van de provincie Limburg. De patroonheilige van Maastricht is Sint-Servaas.De herkomst van de naam Maastricht is waarschijnlijk terug te leiden tot de Latijnse naam Mosae Trajectum: “doorwaadbare plaats in de Maas”, die uit de middeleeuwen bekend is. De aanduiding Traiectum of Triecht werd voor Utrecht gebruikt; vandaar de toevoeging van de naam van de rivier. In 1051 werd voor het eerst de naam Masetrieth genoteerd, wat uiteindelijk Maastricht werd.

De Romeinse tijd

Lang voor het ontstaan van de stad Maastricht was er al menselijke bewoning in het gebied. Bij opgravingen in de kleigroeve Belvédère werden sporen gevonden van menselijke bewoning uit de Oude Steentijd (±250.000 jaar geleden), de oudste archeologische vondsten in Nederland.

Rond het jaar 10 v. Chr. legden de Romeinen de belangrijke heirbaan Keulen-Tongeren aan (later Via Belgica genoemd) die bij Maastricht de Maas kruiste. Bij de Romeinse brug ontstond een nederzetting, waarvan het centrum nabij de huidige Stokstraat lag. Rond 270 na Chr. werd Romeins Maastricht verwoest door invallende Germaanse stammen. Ter bescherming van de brug werd in het jaar 333 na Chr. of kort daarna op de linkeroever het Romeins castellum gebouwd. Langs de uitvalswegen buiten de nederzetting begroeven de Romeinen hun doden. Op een van die begraafplaatsen, het huidige Vrijthof, werd volgens de traditie in het jaar 384 de van oorsprong Armeense missionaris en bisschop van Tongeren Servatius begraven.

Nieuws over Maastricht

Attracties en bezienswaardigheden in Maastricht

Bureau Europa
Schuilkeldermuseum - Vakantie in Limburg
Preuvenemint - Maastricht - Vakantie in Limburg
Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur - Maastricht - Vakantie in Limburg
Vrijthof - Maastricht - Vakantie in Limburg
Rederij Stiphout - Maastricht - Vakantie in limburg
Brouwerij Bosch - Vakantie in Limburg
TEFAF Maastricht
Natuurhistorisch Museum - Maastricht = Vakantie in Limburg
Onze Lieve Vrouwebasiliek - Maastricht - Vakantie in Limburg
Bonnefantenmuseum